starta eget lån

Söker du Starta-eget-lån?

Att starta ett nytt företag kräver både kunskap och kapital. Har du inte startkapital så kan du låna pengar via företagslån eller ta en företagskredit oavsett om du avser låna till aktiebolag eller starta enskild firma. Eftersom du inte har någon säkerhet att lämna då företaget är nytt kan det ibland krävas att du går i personlig borgen för lånet, men det gäller inte alltid.

En stor investering som kräver ett stort lån kan behöva någon form av säkerhet. Säkerheten ett företagslån kan exempelvis utgöras av den produkt du köper in till företaget. Behöver du rörelsekapital och inte avser köpa större prylar av värde inför företagsstarten så även det ett blancolån till företaget du behöver. Alltså ett företagslån utan säkerhet.

Banken bedömer det nystartade företagets affärside

Om din affärside är klockren och banken bedömer att du snabbt kommer att dra in pengar på verksamheten så kan du få ett lån utan någon som helst säkerhet, Till och med ett företagslån utan borgen. Att ansöka ett lån till nystartat företag, eller uppstart av blivande företag gör du enklast online och slipper åka till ett fysiskt bankkontor under förutsättning att du har ett BankID.

Om Starta-eget-lån

Ett Starta eget-lån är pengar som man kan behöva för att starta igång en ny verksamheten med och som man kan finansiera det nystartade företagets inköp och utgifter under den första tiden. Starta-eget-lånet kan både vara ett måste, men även en trygghet för att för underlätta företagets uppstart.. Vissa saker kan behöva köpas in i den nystartade verksamheten för att komma igång och för att få en tillväxt. Ett startakapital med andra ord.

Almi vs banklån

Till att börja med måste företaget vara registrerat hos Bolagsverket för att få låna. Avser du ta ett banklån för att starta företag så finns det otaliga banker att välja på och det är en bra ide att jämföra de olika bankernas alternativ, ränta och villkor innan man bestämmer sig för ett Starta-eget-lån.

Ett starta-eget-lån med längre återbetalningstid kostar mer än ett lån som betalas tillbaka under kort tid. Behöver företaget inte pengar till uppstarten, utan en buffert för oväntade utgifter kan en checkkredit vara ett alternativ. Företagskrediten kostar då enbart ränta då krediten nyttjas.

Om Almi

Almi är ett alternativ till banken för nystartade företag och ägs av staten. Almi har erfarna rådgivare, som kan erbjuda både rådgivning och lån till företag som anses ha potential att växa och en skalbar affärside. Många tror att Almi enbast hjälper nya företag, men även etablerade företag med upp till 250 anställda, är välkomna att vända sig till Almi för stöd.

Almi lån kräver en övertygande affärsplan

För att få låna pengar via Almi måste vissa krav uppfyllas. Bland annat måste du ha en övertygande affärside och Almi finansierar inte hela behovet av kapital. Du behöver själv via eget kapital eller banklån bekosta den viss del. Processen för att få en lån beviljat via Almi är längre än via banken och räntan högre än banklån. Du måste även boka ett personligt möte med Almi för att gå igenom din affärside.

Fördelar med Almi lån

 • Delfinansiering av företagslån kan erbjudas
 • Utländska medborgare med uppehållstillstånd kan beviljas lån

Nackdelar

 • Almi har högre låneränta än banken eftersom Staten inte får konkurrera med bankerna
 • Låneprocessen är längre än bankens
 • Affärsiden måste vara hållbar

Om banklån för företag

Lån på banken är ett av de vanligaste sätten att finansiera ett nytt företag. Ska du starta ett AB så blir du inte personligt skyldig banklånet ifall att företaget inte går som väntat och försätts i konkurs. Har du däremot enskild firma kommer du att bli personligt betalningsansvarig för ett obetalt, misskött banklån. Det gäller att tänka igenom sin affärside noga innan man bestämmer sig för att ta ett banklån, då det innebär både risker och åtaganden.

Fördelar med banklån

 • Hela företaget kapitalbehov kan lånas från samma bank
 • Affärsiden kan vara riskfylld
 • Snabb ansökningsprocess
 • Pengar kan utbetalas samma dag
 • Lägre låneränta än Almi
 • Du kan själv välja bank
 • Inget personligt möte behövs

Nackdelar med banklån

 • Kan kräva borgensman för nystartat företag

Frågor och svar om företagslån till att starta företag

Kan alla få starta-eget-bidrag?

För att få starta-eget-bidrag via en bank måste du registrera ett företag, vara svensk medborgare och inte försatt i konkurs.

Kan man låna pengar till att köpa ett företag?

Investering i ett företag går att finansiera via banklån. Då står det inköpa företaget som säkerhet och du måste vanligen lägga in en del av kapitalbehov själv med egna pengar.

Kan privatpersoner låna ut pengar till företag

Det finns inget hinder för en privatperson att ge lån till företag och vive versa. Ett AB får dock inte låna ut pengar till företagets ägare, företrädare och dess familjemedlemmar. Detta räknas som ett så kallat förbudet lån.

Hur mycket kan man låna med starta-eget-lån?

Ett starta-eget-lån kan vara allt från 5.000 kronor upp till flera miljoner.