Deklarationsguide för Handelsbolag
Ett handelsbolag är en företagsform där två eller flera personer (fysiska eller juridiska) driver en verksamhet tillsammans. I ett handelsbolag ansvarar delägarna personligen för företagets skulder och förpliktelser, vilket innebär att de måste deklarera sina inkomster från företaget och betala skatt för dessa.
Här är en steg-för-steg guide för vad ett handelsbolag behöver deklarera och hur man gör det.
1. Vad ska du deklarera?
Som handelsbolag behöver du deklarera följande:
Inkomster
- Företagets intäkter: Alla inkomster som handelsbolaget har genererat under året, till exempel försäljning av varor och tjänster.
Kostnader
- Driftskostnader: Alla kostnader som har varit nödvändiga för att driva verksamheten, såsom hyra, materialinköp, resekostnader, telefonkostnader, och löner (om du har anställda).
- Avskrivningar: Om du har köpt dyrare inventarier eller utrustning för företaget kan du göra avskrivningar på dessa.
Skatter och avgifter
- Skatt på handelsbolagets resultat: Handelsbolaget är inte skatteskyldigt på egen hand utan alla resultat redovisas i de enskilda delägarnas inkomstdeklarationer.
- Sociala avgifter: Delägarna i ett handelsbolag ska betala egenavgifter, som är sociala avgifter (pension, sjukförsäkring, m.m.) på sin andel av bolagets resultat.
2. Vilka blanketter ska du fylla i?
När du ska deklarera som handelsbolag använder du ett antal blanketter. De viktigaste är:
Inkomstdeklaration 4 (Huvuddeklarationen för handelsbolag)
- Handelsbolaget ska lämna in Inkomstdeklaration 4, som är den deklaration som bolaget lämnar in för att rapportera sina inkomster och kostnader.
- Denna blankett används för att redovisa bolagets resultat och att fördela vinsten eller förlusten på delägarna.
NE-bilaga (Näringsverksamhet)
- Varje delägare i handelsbolaget ska också lämna in en NE-bilaga (Näringsverksamhet) i sin egen privata deklaration, där de redovisar sin andel av handelsbolagets resultat.
- Här deklarerar delägaren sin andel av bolagets intäkter, kostnader, och eventuella vinster eller förluster.
Eventuell K10-bilaga (Om delägaren är en ägare i fåmansföretag)
- Om du som delägare i handelsbolaget även är ägare i ett fåmansföretag kan det vara aktuellt att fylla i en K10-bilaga för att redovisa eventuell utdelning eller kapitalvinst från bolaget.
3. När ska du lämna in deklarationen?
- Inkomstdeklaration 4 lämnas senast 2 maj varje år för de allra flesta handelsbolag. Detta gäller om du har kalenderår som räkenskapsår.
- NE-bilaga för varje delägare lämnas även senast 2 maj.
- Om bolaget eller delägarna har rätt att lämna in deklarationen digitalt kan du få en längre tid på dig. Kontrollera alltid de aktuella tidsgränserna på Skatteverkets hemsida.
4. Hur gör man själva deklarationen?
Steg 1: Samla dokumentation
För att fylla i din deklaration behöver du samla all dokumentation om företagets inkomster och kostnader. Det inkluderar fakturor, kvitton, kontoutdrag, samt alla andra relevanta dokument. Varje delägare behöver också sin andel av handelsbolagets resultat.
Steg 2: Fyll i Inkomstdeklaration 4
- Inkomster: Ange alla inkomster från handelsbolagets verksamhet, t.ex. försäljning och intäkter från tjänster.
- Kostnader: Redovisa de kostnader bolaget har haft för att driva verksamheten, såsom material, hyra, marknadsföring, och andra driftskostnader.
- Avskrivningar: Om bolaget har gjort stora investeringar som inventarier, redovisa eventuella avskrivningar här.
Steg 3: Fördela resultatet på delägarna
- I Inkomstdeklaration 4 ska bolaget fördela resultatet på delägarna. Resultatet ska fördelas enligt ägarandel eller enligt andra överenskommelser mellan delägarna.
- Varje delägare får sedan sin andel av resultatet som ska tas upp i deras personliga deklarationer.
Steg 4: Fyll i NE-bilaga för varje delägare
- Varje delägare ska fylla i en NE-bilaga i sin privata deklaration och redovisa sin andel av handelsbolagets resultat. Detta gäller oavsett om resultatet är en vinst eller en förlust.
Steg 5: Skriv ut och lämna in
Om du har deklarerat manuellt, skriv ut och skicka in din deklaration till Skatteverket. Om du har deklarerat digitalt via Skatteverkets hemsida, kommer din deklaration att skickas elektroniskt.
5. Skatter och avgifter
Skatt på resultat
- Handelsbolaget betalar inte någon egen skatt. Istället redovisar delägarna sin andel av bolagets resultat i sina egna deklarationer.
- Delägarna beskattas för sin andel av vinsten genom inkomstskatt (för privatpersoner), och de ska betala egenavgifter (sociala avgifter) på sin andel av resultatet.
Preliminär skatt (F-skatt)
- Handelsbolaget betalar preliminär F-skatt under året, vilket innebär att varje delägare betalar en uppskattad skatt varje månad eller kvartal.
- Den preliminära skatten baseras på uppskattade inkomster och justeras senare när resultatet deklareras.
6. Vad händer om du inte deklarerar?
Om handelsbolaget inte lämnar in deklarationen i tid eller om någon delägare inte redovisar sin andel av resultatet korrekt kan det leda till förseningsavgifter och tilläggsskatt. Det är därför viktigt att deklarationen lämnas in i tid och korrekt.
7. Förslag på bokföringsprogram och hjälp
Som handelsbolag måste du sköta bokföringen ordentligt för att kunna redovisa alla inkomster och kostnader korrekt. Du kan använda ett bokföringsprogram som hjälper till att automatiskt generera rapporter som kan användas vid deklarationen. Några populära bokföringsprogram är:
- Visma eEkonomi
- Fortnox
- Bokio
Det kan också vara en god idé att anlita en redovisningskonsult för att få hjälp med bokföring och deklaration om det känns komplicerat eller om du inte har tid att hantera det själv.
Sammanfattning
- Samla alla relevanta dokument om inkomster och kostnader för handelsbolaget.
- Fyll i Inkomstdeklaration 4 för bolaget och fördela vinsten/förlusten på delägarna.
- Varje delägare fyller i NE-bilaga för att redovisa sin andel av resultatet i sin personliga deklaration.
- Lämna in deklarationen senast 2 maj om du har kalenderår som räkenskapsår.
- Betala preliminär skatt under året och gör en slutlig deklaration av bolagets resultat.
- Använd bokföringsprogram eller hjälp från redovisningskonsult om det känns komplicerat.
För mer information och detaljer om deklarationer kan du besöka Skatteverkets hemsida: Skatteverket.